Bardzo dobrą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki do perfekcji połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w najwyższym stopniu należyte? Przeważnie jest tak, że najodpowiedniej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest co niemiara różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak też Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, jakie nie smakowałaby dosyć przyzwoicie z serem, w następstwie tego zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, by spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.