Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Spośród licznych możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i duża dawka zdrowia.

Typowe włoskie potrawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Klasyczne włoskie jedzenie

Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. włoska restauracja Kraków centrum Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.

Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, gnocchi, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film