Aby w pełni zrozumieć sedno szablonowej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dołączyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była stereotypowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, lecz z czasami pojawiło się również i wino, przywożone zwłaszcza z Śląska i Węgier.

restauracja w Krakowie

Charakterystyka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z dużą ilością mięsa i kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – więc mogliśmy sobie na tę radość bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezwykle pikantnych sosów lokalnych.

Krakow Restaurant Polish Cuisine

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz najbardziej schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową aspektem kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż oraz towarów mięsnych.
Przyprawy szablonowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w tradycyjnych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie typowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.