Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, niemniej jednak równie porządnie legendarne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności zakomunikować, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak godziwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

dobre steki Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś wyjątkową tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które tworzą podstawę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja oraz na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co całkowicie kochamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz dużej różnorodności makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, albowiem uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.