Autentyczna włoska restauracja – menu i wino

Włoskie restauracje to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, pożywne i ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Bardziej wrażliwi konsumenci próbują rzadsze potrawy – risotto, polentę i desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją warto zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu znajdują się również nie tak znane potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i potrawy z wielu części Włoch. W najlepszej restauracji znajdziemy prawdziwy klimat Włoch.

Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .

Wykwintne wina włoskie

Żadna szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie może zapominać trunków. Obiad we włoskim stylu koniecznie powinien zawierać też wino. Lampka białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji norma. autentyczna kuchnia włoska Najbardziej popularne wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese a także pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać nie mały zestaw win.

Charakterystyczna kuchnia włoska

Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która umie przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film